2001: A Space Odyssey

Dit is de titel van een sciencefictionboek en film uit 1968 geregisseerd door Stanley Kubrick.

Korte samenvatting verhaal: Even voor het ontstaan van menselijk leven op aarde ontdekt een groep apen een monoliet. Vier miljoen jaar later wordt een gelijkaardig object ontdekt op de maan dat een signaal uitzendt naar Jupiter. Commandant Bowman en astronaut Poole vertrekken op een speciale missie met het ruimteschip Discovery en de hulp van supercomputer HAL-9000. 1

De interactie met HAL is het meest verontrustende en interessante deel van de film, ook zijn interacties richting de bemanning. Als je weet dat zo’n verhaal over rebellerende computer-A.I. meer dan 50 jaar oud is, dan was Kubrick een behoorlijke visionair.

Een screenshot uit deze film heb ik voor deze website gebruikt. Waarom? Door het beeld van een ruimtereiziger die in een kamer met kunst komt. Het verbindt de oude kunst en de moderne techniek. Moderne techniek is een niet op zichzelf staande gebeurtenis, het bouwt voort op wat er al was. Het verandert wel onze blik uiteraard en onze manier van werken en denken. Met deze site wil ik kunst gemaakt met computertechniek en door internet verbinden met de bestaande kunstgeschiedenis en beeldtaal.

Tijdens de slotscène: Stanley Kubrick, achter de camera, Keir Dullea, als astronaut Dave Bowman. Meer foto’s 2