Electronic Superhighway

De naam ‘Kunst op de digitale snelweg’ of ‘Kunst digitaal’ van deze website is geïnspireerd op een tentoonstelling in de White Chapel in Londen uit 2016: https://www.whitechapelgallery.org/exhibitions/electronicsuperhighway/

Rafael Lozano-Hemmer, Surface Tension – 1992

Deze tentoonstelling laat een overzicht van zien van videokunst en kunst geïnspireerd op computertechnologie en internetontwikkelingen. Het spreekt mij aan, omdat het je uit de hypecultuur van apps, games en internet ontwikkelingen haalt. Terug naar de grote lijnen en verbinding met oudere kunstgeschiedenis. Bijvoorbeeld geschilderde mediabeelden of kunst gecreëerd met gamesoftware.

Tentoonstelling Electronic Superhighway

Het woord superhighway (super snelweg) geeft ook aan hoe snel en overvloedig deze beeldontwikkeling is. De titel van de tentoonstelling is ook de titel van een kunstwerk van Nam Jun Paik uit 1995. Deze kunstenaar zag al vroeg de invloed van electronica en beeldschermen, zijn eerste videowerk heeft hij al gemaakt rond 1963.

Electronic Superhighway – Nam Jun Paik – 1995

Zoals je op dit kunstwerk (video-installatie) uit 1995 van hem ziet beeldt hij de verschillende TV stations in de Verenigde Staten uit. Hieronder een overzicht van zijn vroege werk, waarin hij een paar wijze en tijdloze uitspraken doet. Deze uitspraken kun je ook toepassen op het huidige internet en de onzin in social media!

San Francisco Museum of Modern Art

Hoe verander je social media in een zen-schilderij? Hoe maak je de serieusheid van internet minder serieus? Of misschien juist wel andersom als je vaak onzin kijkt?