Catsmurf meme

Memes bestaan al een lange tijd op internet. Waarom is de catsmurf meme zo populair? En wie heeft de catsmurf bedacht? En wie heeft de smurfen ooit bedacht? In oktober 2023 was een leerling in mijn klas een catsmurf aan het tekenen in zijn schetsboek. Dat maakte mij nieuwsgierig wat het nu precies is. In de onderstaande Engelstalige video wordt dit goed uitgelegd:

Het is dus een kunstwerk van Nate Hallinan die gecombineerd is met het nummer ‘The Spectre’ van Alan Walker. Fantastisch hoe creatief mensen er wereldwijd mee aan de slag gaan, door de vele filters en bewerkingsmogelijkheden in social media kan iedereen er een eigen draai aan geven. De kunstenaar Nate Hallinan is een senior finisher, concept artist en illustrator. Als ik zijn portfolio bekijk zie ik voornamelijk digitaal werk. De smurf is een concept artwork en hij heeft dit gemaakt, omdat hij zich afvroeg hoe de smurfen er in het echt uit zouden zien. Hij heeft dit kunstwerk al in 2014 gemaakt. Dit is het originele kunstwerk:

Je ziet hoe je met een mix van fotografie en digitale beeldbewerking een realistisch effect kunt maken. Let goed op de details in het broekje van de smurf, het is net of dit een paddenstoelenhuid heeft. Ook de belichting in dit kunstwerk is mooi en subtiel, net als het verschil in scherpte tussen de voor- en achtergrond. Een echt kunstwerk dus! De originele smurfen zijn getekend en bedacht door Peyo, een Belgische striptekenaar. In 1958 verschenen ze als eerste in een stripblad. In de jaren 80 en 90 volgde een tekenfilmserie die wereldwijd populair werd. In 2018 was er een grote tentoonstelling om het 60-jarig bestaan van de smurfen te vieren. Dit is een vroege schets van de smurfen:

De smurfen zijn tijdloos populair en de smurftaal ‘Dat hebben we maar weer mooi gesmurft met elkaar’ is bij velen bekend. Peyo heeft de naam bedacht doordat hij zich versprak.

Het originele muzieknummer ‘The Spectre’ door Alan Walker met daarin de tekst ‘We live, we love, we lie’

Tegenwoordig zijn er zelfs 3D animaties gemaakt van de smurfen en kun je rondlopen in een virtuele smurfenwereld.

Er zijn drie films over de smurfen gemaakt: De smurfen (2011), De smurfen 2 (2013) en de film ‘De smurfen en het verloren dorp’ (2017). In deze laatste film ontdekken de smurfen een verloren dorp waar alleen dames smurfen wonen. Wilgensmurf is hun leider. Interessante ontwikkeling in de wereld van de smurfen:

In dit nieuwe animatie-avontuur van de Smurfen vindt Smurfin een mysterieuze landkaart die naar het Verloren Dorp leidt.

Samen met haar beste vriendjes Brilsmurf, Klungelsmurf en Potige Smurf gaat zij op een spannende speurtocht door het Verboden Bos, waar wonderlijke wezens wonen. De Smurfen hopen het geheimzinnige Verloren Dorp te bereiken voordat de gemene tovenaar Gargamel het vindt. Op hun reis vol actie en gevaar zetten de Smurfen koers naar de grootste ontdekking in de geschiedenis van de Smurfheid!