Pre-internet brain – Douglas Coupland

In het najaar van 2015 bezocht ik de tentoonstelling ‘Bit Rot’ van Douglas Coupland in het Witte de With Center for Contemporary Art.1 Op deze tentoonstelling waren o.a. bovenstaande teksten te zien. Douglas Coupland heeft deze teksten van allerlei mensen verzameld op internet en het geeft goed weer hoeveel diverse uitspraken en gedachtes openbaar gedeeld zijn.

Bij deze tentoonstelling werd ik geraakt door de tekst:
‘I miss my pre-internet brain’

Sinds 1985 experimenteer ik met computers en heb ik met allerlei ontwerpsoftware gewerkt. Door deze tekst werd ik mij ervan bewust dat mijn manier van werken veranderd is sinds er internet is. Eerst was het heel interessant doordat je websites kon maken en dat anderen dat konden zien. Later werd het ingewikkelder toen social media ontstond en je overladen werd door de interactie en de mogelijkheden. Tegelijkertijd vind ik het een rare uitspraak, want waarom zou je brein door internet veranderd zijn?

Dit werk was onderdeel van mijn onderzoek bij mijn afstuderen als docent beeldende kunst en vormgeving bij de Willem de Kooning Academie. Mijn onderzoeksvraag was
Wat doen computertechnologie en internet met je gedachten?’
Ik heb toen zelf het online werk ‘brein’ gemaakt. Daarin heb ik onderscheid gemaakt tussen mijn ‘pre internet brain’ en ‘post internet brain’, eigenlijk mijn manier van werken met computers vóór de komst van internet en ná de komst van internet:
http://www.anjaranja.nl/brein/

Heb ik een antwoord op mijn onderzoeksvraag gevonden door dit werk te maken? Niet echt, maar ik ben mij wel veel meer bewust geworden van de mechanismen achter internet door o.a. computersoftware. Dat is ook wat Douglas Coupland volgens mij wil laten zien. En wat door zijn werk ook duidelijk wordt is dat er veel verschillende mensen zijn die verschillende gedachtes en meningen hebben over de ‘digitale snelweg’.

Termen:
Contemporary Art = Hedendaagse Kunst