Enter-control

Zelf heb ik ook met kunstwerken gereflecteerd op internetontwikkelingen. Als eerste zijn dat drie schilderijen. In het eerste werk heb ik een bericht op Twitter groot geschilderd, het geeft aan dat vanaf dat moment iedereen maar van alles online denkt te kunnen zeggen (en nog niet altijd doorhad dat iedereen dat kan lezen). Dat kan onzichtbare problemen blootleggen, maar of al deze berichten ons nu een betere maatschappij hebben opgeleverd? Het tweede werk laat zien dat Facebook-software ons vraagt: ‘Waar denk je aan?’ Het lijkt een persoonlijke vraag van iemand, maar is dat dus niet. Heeft het feit dat software vragen stelt ons nu zoveel opgeleverd? Het derde werk is het vlam-symbool op Snapchat. Vooral jongeren laten zich door dit symbool dwingen om maar zolang mogelijk verbonden te blijven met iemand via Snapchat. Dat kan mooi zijn, of zegt dat eigenlijk niet zoveel over echte vriendschap? Ook bij andere social media (YouTube, Instagram, Tiktok, etc.) bedenkt software welk volgend filmpje of bericht je te zien krijgt. In hoeverre wordt je verleid door software om maar door te klikken en vage vrienden toe te voegen?

Als afstudeerwerk aan het WdKA in 2016 heb ik een film geprojecteerd op de achterkant van een groot beschilderd doek, in deze film beschilder ik het doek. Het schilderproces laat de komst van internet zien en hoe dat mij beïnvloed heeft. In deze film laat ik een transformatie zien van multitasken naar het vinden rust. Vivane Strik heeft de slimme animaties en de videobewerking gedaan. Hierbij een preview van de film:

Enter-control, 2016, Acryl op doek, ongeveer 200 x 150 cm + Film (geprojecteerd op de achterkant van het doek), 2016, Anja Brand en Viviane Strik, duur 11:25 min
Muziek:

Kraftwerk – Numbers – 2009
Michael Kiwanuka – Home again
Erik Satie – 3 Gymnopedies (arr. A. Miolin) Roland Pontinen – Gymnopedie 1

Het werk is naar mijn mening nog steeds relevant in deze tijd. Laten we ons teveel onbewust sturen door software en algoritmes? In hoeverre kunnen we zelf beseffen en reguleren we wat we doen en wanneer is het belangrijk om internet meer te reguleren?

Anja Brand – 12 augustus 2020 – www.anjaranja.nl