Glitch art

Bij het winkelen in de stad zag ik bij de Zara een t-shirt met een rare, maar grappige afbeelding van Woodstock erop. De afbeelding was korrelig en onduidelijk:

Deze manier van afbeelden lijkt mij afgeleid van de kunststroming ‘glitch art’. Deze korrelige beelden ontstaan als beeldschermen en digitale software fouten maken. Een van de eerste kunstenaars die speelde met beeldschermtechniek was Nam June Paik:

Nam June PaikMagnet TV – 1965

Paik had al vroeg na de uitvinding van de televisie door hoeveel invloed de ontwikkeling van massamedia had op mensen en maakte kunst die reflecteerde op de impact van technologie. Met de komst van computers veranderde de manier waarop artefacten (fouten) ontstaan:


1
Rosa Menkman heeft in 2011 een Manifest geschreven over Glitch art en het als kunststroming benoemd.

Radio Dada from Rosa Menkman – 2009.

Het werk van het kunstenaarscollectief JODI over een game had indruk op haar gemaakt, omdat ze fouten bewust geprogrammeerd hadden:

untitled-game Slipgate from JODI – 2009.

JODI – ZYX-FX – App voor de iPhone om glitch beelden te maken – 2013

Andere kunstenaars, zoals de ontwerper Laviani vertalen het digitale artefact weer naar een ontwerp in hout:

Ferrucio Laviani – Good vibrations – 2013

De mode-ontwerpster Nukeme (ook wel naaimachine-hacker genoemd) zet de afbeelding van ‘Hello kitty and my melody glitch items’ (zie bovenaan deze pagina) weer om in kleding:

Nukeme – 2014

Er is veel theorie geschreven over glitch art en de reden dat het gemaakt wordt. Ook zijn er veel afbeeldingen van te vinden. Het is vooral een visueel spektakel en het is charmant dat de beelden juist niet perfect zijn, of dat je schoonheid ontdekt in iets wat een artefact of fout is. En je kunt het ook zelf makkelijk maken!

Ga naar Photomosh en maak zelf een toffe glitch afbeelding:
https://photomosh.com