Human Bird Wings

Heb je wel eens het verlangen gehad om te kunnen vliegen? Als ik buiten ben en in het najaar de trekvogels in de lucht voorbij zie komen, denk ik vaak weer aan een verlangen wat ik had als kind: Het verlangen om te kunnen vliegen. Dit verlangen komt terug in tal van verhalen. Zo heb je het mythologische verhaal over Icarus 1, voor de hoogvliegers onder ons. Mijn vader las als kind rond 1943 het boek ‘Om de gouden wimpel der stratosfeer’, waarin iemand piloot wordt en gaat vliegen. Ook in de kunst wordt dit verlangen al heel lang uitgebeeld, zoals o.a. Leonardo da Vinci 2 en Panamarenko 3.

Het verlangen om te kunnen vliegen is ook prachtig uitgewerkt door een hedendaagse kunstenaar. Hij maakte gebruik van de trend op internet om via blogberichten en YouTube zijn ontwikkelingen te delen. Op 12 augustus 2011 plaatste hij dit filmpje op zijn blog:

Jarno Smeets wil de droom van zijn opa om een vliegmachine te bouwen uit laten komen:

Jarno en zijn opa
Één van de drie schetsen die opa maakte van zijn vliegmachine

Jarno begint met het bouwen van zijn Human Bird Wings en zijn blogs worden wereldwijd gevolgd en bekeken, dankzij de komst van social media. Ook wetenschappers en grote nieuwszenders pakken zijn plannen op. En het fantastische is, op 19 maart 2012 lukt het Jarno om te gaan vliegen! Kijk zelf maar:

Zelf onderzoeken hoe hij dit voor elkaar heeft gekregen? Je kunt het hele project terugkijken op:
http://www.humanbirdwings.net

Dit kunstwerk werd wereldwijd bekend, omdat het gedeeld werd via social media, zoals een blog en de YouTube filmpjes. Blijkbaar is het verlangen om te kunnen vliegen iets wat veel mensen wereldwijd fascineert. Hoe lang bestaat YouTube eigenlijk? In 2005 werd YouTube opgericht, sindsdien is het gebruik van social media enorm toegenomen.

En dat het delen van Human Bird Wings zo’n hoge vlucht nam, maakte het voor de kunstenaar een erg succesvol project.

Gebruik van YouTube en andere social media in Nederland 4

Bronnen:

.